Τελευταία Νέα

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΑ;

articlelogoΓια ένα παιδί αυτονομία σημαίνει αυτάρκεια, αποφασιστικότητα και δυναμισμός.

Μειώνοντας την παρεμβατικότητά σας σαν γονείς, αυξάνετε την ικανότητά του να παίρνει αποφάσεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας χωρίς τη βοήθειά σας. Ήδη από την ηλικία των 2-3 ετών, ένα παιδί μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα προς την αυτοεξυπηρέτηση και την αυτονομία. Πώς, όμως, μπορούμε μέσα από καθημερινές συνήθειες να την ενισχύσουμε;

Πρωινή ρουτίνα: μπορεί και μόνο του 

Ένα μικρό παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να καταγράψει και να οργανώσει τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Μπορείτε όμως εσείς! Οπότε, αντί να εκτοξεύετε οδηγίες προς πάσα κατεύθυνση τα πρωινά («πλύνε δόντια!», «βάλε την μπλε τη φόρμα που την έχω πλύνει»  κ.λπ.), συμφωνήστε από κοινού σε όσα πρέπει να κάνει το παιδί πριν φύγετε για το σχολείο ή το νηπιαγωγείο, φτιάξτε μια λίστα και ενθαρρύνετέ το καθημερινά να φέρει εις πέρας τις μικρές του «αρμοδιότητες» 

«Θα το κάνω εγώ, εσένα σου παίρνει 10 ώρες»

Σίγουρα είστε γρηγορότεροι κι αποτελεσματικότεροι από ένα 6χρονο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να του στερείτε την ευκαιρία στη δοκιμή, την επανάληψη, το σφάλμα κι εν τέλει στην επιτυχία. Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή (πολλή υπομονή) κι αφήστε το παιδί να πάρει τον χρόνο του και να: φορέσει τα παπούτσια του, να κουμπώσει το μπουφάν του, να βάλει τα παιχνίδια του στη θέση τους κλπ. 
Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε τον κανόνα: «αν μπορεί να το κάνει μόνο του, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω εγώ για εκείνο».

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο για τη μαμά 

Μάθετε στο παιδί από μικρή ηλικία την αξία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς μέσα στην οικογένεια, θεσπίζοντας κανόνες συμμετοχής στις δουλειές του σπιτιού με κέφι και χωρίς γκρίνια. Μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εμπλέξετε το παιδί στις δουλειές του σπιτιού είναι οι εξής:

-Αγοράστε ένα σφουγγαράκι, ένα πανάκι, μια σκούπα κι ένα μικρό φαράσι για εκείνο. 

-Δώστε εναλλακτικές –τα παιδιά βαριούνται εύκολα, γι’ αυτό προσπαθήστε να εναλλάσσετε τις δουλειές που του αναθέτετε. 
-Μην είστε ιδιαίτερα απαιτητικοί και μη χρησιμοποιείτε τις δουλειές σαν τιμωρία. 
-Κάντε τις δουλειές παιχνίδι, βάζοντας μουσική, κάνοντας διαγωνισμό ταχύτητας κ.λπ.

Με τα μικρά αυτά τρικ ο αγώνας της αυτονόμησης με υπομονή  και επιμονή θα δικαιωθεί.

Καλή Επιτυχία